22. mars 2022

Bïegke Biehteme

Den 23. oktober i 2019 ble Bodø valgt til å være Europas kulturhovedstad i 2024. Gjennom hele søknadsprosessen var Åarjelhsaemien Teatere en aktiv og entusiastisk deltaker. Bidraget til kulturhovedstadsåret, Biegke biehteme (vindens svik) spilles i tidsrommet 2020-2023, for så å settes sammen til en trilogi på tre ulike plasser i Bodø i åpningsuken fra 2. til 11. februar 2024.

Trilogiens tema, Det Grønne Skiftet, er et konsept av mytiske betraktninger og tolkninger av klimakrisens betydning for menneskeligheten:

Giedtine — Gïen dïhte bïegke, hvem eier vinden?

Produksjonen tok utgangspunkt i den kinesiske fortellingen om krittringen, og var et samarbeid med Nordland Teater høsten 2020. Forestillingen var på turné i Nordland og Trøndelag.

Allaq — dållen gïele, ildens stemme

Fortellingen tar for seg drivhuseffekten i den sårbare arktiske naturen, og er et samarbeid med Turnéteatret i Trøndelag. Forestillingen har premiere i januar 2023 og reiser på turné i Nordland og Trøndelag.

Ahka – tjaetsien mojtele, vannets hukommelse 

Trilogien avsluttes med en joik om hvordan mennesker lever i kontakt med verden og universet. Forestillingen har urpremiere i Bodø dagen før innvielsen av Bodø2024 før den skal videre på turné.