01. september 2021

Giedtine – som et reingjerde

Giedtie-et samisk reingjerde, med fangstarmer, rein og arbeidsfolk med lasso.

Giedtie – et reingjerde                                                      Foto: Dan Jåma

Giedtie – reingjerdet, er en kraftpunkt i den samiske reindriften. Særlig i sørsamisk område er det reindriften som bærer samisk tradisjon og manifesterer samisk tradisjonell kunnskap, på begge sider av grensen fra Idre (Sverige) og Femund (Norge) i sør, og til Saltfjellet i nord.

I forestillingen Giedtine-hvem eier vinden? blir reingjerdet en overført motsvarighet til den kinesiske kritringen som det politiske teatrets fader Bertold Brecht formidlet i etterkrigstidens Europa når han satte opp sin tolkning av rettferdighet i Den kaukasiske kritringen. Forestillingen Giedtine-hvem eier vinden? er første delen i triologien Biegke Biehteme – who ows the wind? som Åarjelhsaemien Teatere spilte sammen med Nordland Teater under høsten 2020. Forestillingen skal fremføres i bearbeided form i kommunestyresalen i Bodø d. 14 januar, når det europeiske kulturhovedstadsåret ser sitt lys i vinternatten.